top of page
GEZOND COMPUTEREN
Goede houding
WAT IS EEN GOEDE HOUDING?
  1. Het scherm staat recht voor jouw, op armlengte.

  2. Als je recht voor je kijkt zie je de bovenrand van je beeldscherm.

  3. Het toetsenbord, papieren en het beeldscherm (in deze volgorde) liggen in een rechte lijn voor jou.

  4. Je voeten rusten plat op de grond.

  5. Je hebt een rechte rug.

  6. Je toetsenbord ligt op 10-15 cm van de tafelrand.

  7. De muis ligt dicht bij het toetsenbord.

  8. Je armleuningen zitten niet in de weg.

  9. Er valt geen licht (buitenlicht of lampen) op je scherm.

  10. Je ellebogen komen gelijk met de tafel.

Tips
TIPS

EEN LANGE ARM?​

Strek je armen recht voor je uit. Geraak je met je vingers niet tot aan je scherm, zet je scherm dan wat dichter. Kan je je armen niet uitstrekken, zet dan je scherm wat naar achter. Is de tafel te kort?

ÉÉN LIJN, RECHT VOOR JE

Uit plaatsgebrek wordt de computer soms in een hoekje gezet of schuin opgeteld. Om toch alles goed te kunnen zien, draai je dan je hoofd en je romp, maar dat gaat na een tijdje pijn doen. Plaats daarom je toetsenbord, papieren en beeldscherm op één lijn, recht voor je.

TE HOOG TE LAAG

Wanneer je scherm bovenop een computerbak staat, staat dit meestal te hoog. Plaats je scherm rechtstreeks op de tafel.

EEN DOCUMENTHOUDER

Heb je papieren nodig bij het werken aan de computer, leg die dan recht voor je tussen het toetsenbord en het scherm. Als je er vaak op afleest tijdens het computeren, belast je je nek door voortdurend je hoofd te draaien en te buigen. Een documenthouder vermindert deze belasting. Kan je blind typen, plaats dan je papieren in een documenthouder links naast je scherm. Zo is een kleine oogbeweging voldoende om vlot te kunnen werken.

MET BEIDE VOETEN OP DE GROND

Je zit goed op je stoel wanneer je je voeten plat op de grond kan zetten. Een voetensteun, enkele boeken of een stevige doos kunnen hierbij helpen.

OPEN HOEK

Is de hoek tussen je rug en je bovenbenen groter dan 90° (open hoek) dan kan je rug zijn natuurlijke kromming behouden waardoor je minder snel rugpijn krijgt van het zitten.

EEN RECHTE RUG

Wie geconcentreerd een computer gebruikt, zit vak naar voor gebogen zonder een rugleuning te gebruiken. Om je spieren de kans te geven af en toe even uit te rusten, is een steun in de rug belangrijk. Geeft je stoel wat te weinig steun in je lage rug, zet dan een klein kussentje tussen je rug en de rugleuning van je stoel.

ZWARE ARMEN

Het gewicht van je armen is 10 % van je lichaamsgewicht! Loshangende armen betekenen dat onze spieren constant moeten werken om dat gewicht te dragen. Leg je toetsenbord op 10-15 cm van de tafelrand en geef zo je onderarmen voldoende plaats om op tafel te steunen.

DE WISSELTRUCK

Gebruik als linkshandige regelmatig je rechterhand, als rechtshandige je linkerhand. Door te wisselen van hand belast je de hand die je van nature minder gebruikt en geef je je andere hand wat rust.

​

Wist je dat er computermuis bestaat die trilt of een knipperlichtje laat branden wanneer je de muis nodeloos vasthoudt? Hierdoor leer je vanzelf de muis af en toe los te laten waardoor je pols, arm en hand minder snel vermoeid raken.

Verbeter je muistechniek door de muis van je schouder te bewegen en niet vanuit je pols. Ook het gebruik van sneltoetsen is een aanrader!

ARMLEUNINGEN

Goed ingestelde armleuningen kunnen helpen om een goede zithouding aan te nemen. Kan je ze niet op maat instellen of kan je hierdoor niet genoeg bij de tafel aanschuiven, gebruik ze dan niet en leg dan je onderarmen op tafel.

Valt er (buiten)licht op je scherm, plaats dan je computertafel loodrecht op de ramen (zodat het raam links of rechts van je hebt, niet voor of achter je). Kan dit niet, sluit dan de gordijnen of de zonnewering.

CONTRAST EN GORDIJNEN

Is het verschil tussen het (buiten)licht en je scherm te groot, dan krijg je pijnlijke ogen. Je kan het contrast verminderen door de helderheid van je beeldscherm te regelen. Bij een heldere ochtend bv. zet je de helderheid maximaal, bij een donkere avond zet je de helderheid eerder minimaal.

ELLEBOGEN

Hou je ellebogen in een hoek van 90° en leg je onderarmen op tafel. Zit je met je ellebogen opzij of opgetrokken? Ga dan hoger zitten tot je ellebogen gelijk komen met de tafel. Dit kan bijvoorbeeld door een kussen op je stoel te leggen. Kom je daardoor met je voeten van de grond, voorzie dan een voetensteun.

bottom of page